Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola

„ A gyermek feje nem edény, amit meg kell tölteni,
hanem fáklya, amit lángra kell lobbantani.”
Galileo Galilei

1990-es évek elején találkoztam először a szorobánnal. Először egy rádióműsorban, majd egy televíziós riportban hallottam erről az eszközről, mely nagyon felkeltette az érdeklődésemet, és úgy gondoltam én is szeretném kipróbálni a tanítványaimmal.

1992 tavaszán részt vettem a Magyar Szorobán Társaság alakuló ülésén, itt hallottam először  Paksy Sándorról, akinek a nevéhez fűződik a szorobán elterjedése hazánkban. Alsó tagozatos tanulók mutatták be, hogyan lehet használni a szorobánt, és nagyon meglepő volt, hogy azok a kicsi gyerekek milyen gyorsan, pontosan, és mekkora számkörben tudnak ennek az eszköznek a segítségével számolni.

1997 szeptemberében nyílt lehetőség arra, hogy osztálykeretben az akkori elsős osztályommal kipróbálhattuk és használatát beépíthettük a matematikaórába. Nagyon eredményesnek bizonyult, a gyerekek hamar megszerették, és szívesen használták ezt az eszközt.

Már az első évtől kezdve részt vettünk a Magyar Szorobán Társaság által szervezett országos versenyeken, ahol a gyerekek fejszámolásban, szorobánon számolásban, gondolkodtató feladatokban, és a nagyobbak szorzásban vagy osztásban is összemérhették tudásukat.

Hamarosan mi is szerveztünk területi versenyeket, és kyú vizsgákat. A területi versenyen elért jó eredmény lehetőséget biztosított, hogy az országos versenyeken indulhassunk, a sikeres kyú vizsga eredményét a Japánból érkezett matrica és oklevél igazolta.

Az évek során több kolléga is kedvet kapott a szorobánnal való megismerkedéshez. Többen elvégeztük  Makón az Első Magyar Szorobán Alapítvány által szervezett egy-egy hetes kezdő és haladó tanfolyamokat Vajdáné Bárdi Magdolna és Varga József vezetésével. Két alkalommal óralátogatásra is elutaztunk Makóra.

1998 óta rendszeresen részt veszünk a párkányi „ Nemzetközi Szorobán Találkozón, és 1999-től mi is megszervezzük a váci Nemzetközi Szorobán Találkozót. Vendégeink az ország minden részéről (Csongrád, Budapest, Dunakeszi, Hatvan, Pomáz, Érsekvadkert, Magyargéc, Vác-Földváry stb.), és határainkon túlról (Párkány, Muzsla) is érkeznek. Ezeket a versenyeket városnézéssel, hajókirándulással szoktuk vendégeink részére még érdekesebbé tenni, lehetőséget biztosítva, hogy a messziről érkezettek is megismerkedhessenek városunk nevezetességeivel is.

Az elmúlt 14 év alatt ezeken a versenyeken nagyon szép eredmények születtek. Az országos versenyen elért legjobb eredményeink:

2005                Füstös Fanni               4. osztály        1. hely

2007                Szabó Alexandra        3. osztály        1. hely

2009                Horváth Kolos Xavér 1. osztály        1.hely

2011                Horváth Kolos Xavér 3. osztály        3. hely

Bízom benne, hogy tanítványaink szívesen emlékeznek vissza a szorobános matematika- órákra, és büszkén őrzik mind a mai napig ezeken a versenyeken szerzett emlékeiket, okleveleiket.

Pornói Istvánné
igazgatóhelyettes